8 weken zwanger

Welkom op de pagina van 8 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto’s, adviezen en handige tips voor week 8

 

8 weken zwanger baby

8 weken zwanger buik

Gewicht van je baby: 0 gram
Lengte: 2 cm

Over je baby bij 8 weken zwanger

8 weken zwanger – Ook bij 8 weken zwanger ontwikkeld je baby zich weer enorm. Al lijkt je baby nog steeds een beetje op een kikkervisje, het begint steeds meer de trekken van een mensje te krijgen.
De armpjes en beentjes beginnen steeds langer te worden. Het hoofdje heeft nog steeds een te groot formaat in vergelijking tot de rest van het lichaampje. Maar in de loop van de tijd zal deze verhouding tot het  lichaampje zich gaan corrigeren. Ook is het hoofdje een beetje naar voren gebogen, dit komt door de snelle groei van de hersenen. Deze week begint ook de ontwikkeling van het nekje. Als je een meisje krijgt begint deze week de ontwikkeling van het vrouwelijk voortplantingssysteem. Het skelet begint steeds vorm te krijgen, al bestaat het meeste bot enkel nog uit kraakbeen.

Hartje
Het hartje bestaat nu uit 2 hartkamers en klopt nu 130 tot 150 slagen per minuut het bloed door nog zeer dunne bloedvaatjes van je baby.

Hoofd en gezicht
Door het gewicht van het brein is het hoofdje nog naar voren gebogen. Ook is het hoofdje nog erg groot in verhouding tot de rest van het lijfje. Aan het einde van deze week begint de aanleg van de nek. De basis voor het strottenhoofd (zwellingen) zijn al gevormd.
De kin is nog niet echt zichtbaar, dit komt doordat de onderkaak minder hard door groeit dan de bovenkaak. De lippen en de wangen beginnen zich ook te vormen. Ook ontstaan verdikkingen waaruit later de melktandjes ontstaan.

Oogjes
Je baby heeft bij 8 weken zwanger al oogjes. Deze staan nu altijd open wegens het ontbreken van oogleden, maar je baby kan niets zien. Ook hebben de oogjes nog geen iris. De oogjes zitten nog aan de zijkant van het gezicht en zien eruit als kuiltjes in het hoofdje.

Oortjes
De oorschelp bestaat nu nog uit een heel klein schijfje die zich nog vrij laag op het hoofd bevinden. In de komende week zullen deze langzaam omhoog schuiven.

Geslachtsorganen
Deze week begint de aanleg van de geslachtsorganen. Bij meisjes wordt deze week de basis gelegd voor de eiserstokken. De buizen (kanalen van Müller) voor het vrouwelijk voortplantingssysteem zullen deze week gevormd worden. Later ontwikkelen deze zich tot eileiders en vagina en baarmoeder.8-weken-zwanger-ontwikkeling-baby
Bij jongens begint het ontstaan van de testikels. Het geslacht zelf was al bekend gemaakt op het moment van bevruchting.

Hersenen
De ontwikkeling van de hersenen gaat erg hard, nu bij 8 weken zwanger, zijn zelfs de achterhersenen zichtbaar.

Skelet
Het nog primitieve skelet bestaat nog fragiel kraakbeen dat deze week harder wordt door verkalking van het kraakbeen. Dit verkalken begint bij het sleutelbeen.

Lever
Bij 8 weken zwanger bestaat de lever voor ongeveer 10 procent van het gewicht van je embryo. Door de omvang van de lever is er nog weinig plek voor de groeiende darmen. De dooierzak verdwijnt langzaam tijdens het groeien van de lever.

Niertjes
De nieren zijn zich ook al flink aan het ontwikkelen. Daar waar ze eerst op de hoogte van het bekken zaten, zijn ze nu een stuk hoger in het lichaam geplaatst. De niertjes bestaan nu uit vele kleine buisjes en beginnen rond deze tijd te functioneren.

Over jou bij 8 weken zwanger

Bij 8 weken zwanger is het nog steeds van buitenaf moeilijk te zien dat je zwanger bent. Dit komt voornamelijk door je buikspieren. Die zorgen ervoor dat je zwangere buikje van buitenaf nog nauwelijks te zien is. Als dit niet je eerste zwangerschap is, dan zou je zwangere buikje al beter zichtbaar kunnen zijn. De reden hiervan is dat de buikspieren dan al een beetje weker zijn.8-weken-zwanger-ontwikkeling-buikje

Veel geuren en smaken kun je, nu je zwanger bent, wel eens heel anders gaan ervaren. Wat je voordat je zwangerschap lekker vond kun je nu wel eens heel vies vinden, en wat je voorheen minder lekker vond kun je nu wel waarderen. Ook dit heeft te maken met de zwangerschapshormonen.

Binnenkort zul je voelen dat je huidige BH te krap gaat zitten. Dan wordt het tijd voor positielingerie. Deze is speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen en hebben een comfortabele vorm. Hieronder vind je enkele webshops waar je deze lingerie vanuit je luie stoel kunt aanschaffen:

Krampen in de baarmoeder?
Door de groei van je baarmoeder kan het voorkomen dat je wel eens krampjes of steekjes voelt rondom de streek van de baarmoeder. Normaliter is dit niet iets om je direct zorgen over te maken. Maar gaat dit gepaard met bloedverlies, dan doe je er wel goed aan om even contact op te nemen met je verloskundige. Deze kan de situatie onderzoeken.

Over jou

Nu dat je 2 maanden zwanger bent zal vermoeidheid je grootste last zijn.
Dit komt omdat je lichaam hard moet werken om je kindje te ‘maken’.

Borsten
Door de zwangerschapshormonen zijn je borsten zich al aan het voorbereiden op het geven van borstvoeding. Je borsten zullen gedurende je zwangerschapsperiode in omvang toenemen. Als dit je zwangerschap is kunnen je borsten wel tot 2 cupmaten toenemen! Wellicht heb je al gemerkt dat je beha iets strakker zit. Vroeg of laat zul je moeten overstappen naar een beha die je borsten meer ruimte gunt en tevens een betere ondersteuning geven.

Last van je buik?
Door de groeiende baarmoeder kun je veel last van je buik ondervinden: last van je darmen, steken in de maag, vaak moeten plassen, buikpijn zijn veelgehoorde kwaaltjes in deze periode van je zwangerschap. Maak je maar geen zorgen, dit gaat binnenkort allemaal weer voorbij. Van buitenaf is er nog weinig te zien van je zwangere buik.  Maar dit duurt niet meer zo lang!

Zwangerschapsacne
Door de hormonen maakt je huid meer olie aan dan normaal, vooral in de eerste 4 maanden (1e trimester) van de zwangerschap. Hierdoor ontstaat acne, kleine puistjes. Deze kunnen ook nog eens flink jeuken. Wat kun je doen om dit te verhelpen?

  • Was je huid met milde zeep
  • Houd je huid schoon en verzorg ‘m goed
  • Reinig je huid met een crème die geen olie bevat
  • Drink genoeg water om je huid goed te laten hydrateren

 

de_blije_doos
Heb jij je GRATIS zwanger-boxen, zwanger-agenda
en vele andere proefpakketjes al aangevraagd?
Klik hier om aan te vragen!
gratis_zwangerschapsbox

 

<< 7 weken zwanger 9 weken zwanger >>