7 weken zwanger

Welkom op de pagina van 7 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto’s, adviezen en handige tips voor week 7

 

 7 weken zwanger buik

7 weken zwanger baby

Gewicht van je baby: 0 gram
Lengte: 1 cm

Over je baby bij 7 weken zwanger

7 weken zwanger – De armpjes en beentjes zijn deze week een stuk verder ontwikkeld en, al is het nog erg klein, de armpjes met vingertjes en beentjes met teentjes zijn er al! Al is het nog allemaal heel erg klein. In de komende week zullen de huidige armpjes worden verdeeld in één deel dat de hand wordt, één deel dat het armpje blijft en één deel dat de schouder wordt. Daarna groeien de vingertjes verder.
Ook begint het gezichtje al steeds meer vorm te krijgen. De oortjes groeien ook flink door, maar iets horen kan je baby nog niet. Dit zal nog een paar maandjes duren.
Verder gaat de groei en ontwikkeling van de ingewanden en organen ook hard door. Dit betekend niet dat ze deze week dan klaar zijn en op de goede plaats liggen. Dit duurt nog een paar weekjes.

Heb je een tweeling?

Dat is nu nog moeilijk te zeggen, maar hieronder vind je informatie over het verschil tussen een eeneiige tweeling en een twee-eiige tweeling:
Een eeneiige tweeling is identiek, de kleuren, de ogen, het haar en het geslacht is hetzelfde. De eicel die bevrucht is, is gesplitst in twee gelijke eicellen die zich verder ontwikkelen.
Een twee-eiige tweeling is niet (altijd) identiek, zelfs het geslacht kan afwijken. De kans op gelijkenissen is hetzelfde als bij broertjes en zusjes die vroeger of later geboren zijn. Er heeft zich een dubbele eisprong voorgedaan en daardoor zijn er twee eitjes bevrucht.

Ontwikkelingen van je baby in week 7
De ontwikkeling van de embryo gaat razendsnel (zo’n millimeter per dag!). Elke week verdubbeld de lengte van je kindje zich. Wel moet je nog foliumzuur blijven innemen (tot week 10) om aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje te voorkomen.7-weken-zwanger-ontwikkeling-baby-2[1]

Staartje
Wist je dat je baby (nu nog embryo) een staartje heeft? In tegenstelling tot de rest van het lichaampje dat stevig groeit, wordt het staartje steeds kleiner. Uiteindelijk zal het staartje helemaal verdwijnen. Wist je dat dit staartje een overblijfsel van de evolutie is? Heel soms verdwijnt het staartje niet en is er zelfs genoeg spierweefsel aanwezig om de staart te bewegen!

Armpjes en beentjes
De stompjes van het kleine lijfje van je baby beginnen nu, bij 7 weken zwanger, steeds meer vorm te krijgen en lijken zelfs al bijna op armpjes en beentjes. Zelfs zijn (aan het einde van deze week) de eerste verschijnselen van de handjes en voetjes zichtbaar. De handjes en voetjes hebben dan nog wel zwemvliezen tussen de tenen en vingers.

Het hoofdje
De aanleg van het ruggenmerg en de hersentjes zijn is nu bijna gereed en kunnen dan verder groeien en uiteindelijk de definitieve positie krijgen. Ook gebeurd dit met de ogen, oren, neus en lippen en het voorhoofd. Tevens worden de neusgaten deze week aangemaakt.

En verder…
Verder zijn aan het einde van deze week bijna alle organen ontstaan, deze zullen de komende maanden verder groeien en op de juiste plaats in het lichaam komen.
Ook zijn de spieren zover doorontwikkeld dat de embryo zich zelf al een beetje kan bewegen, zij het nog beperkt. Deze week begint ook de aanleg voor de geslachtsorganen. Het geslacht zelf was al bekend tijdens de bevruchting.

Over jouw bij 7 weken zwanger

De eerste verschijnselen van zwangerschap
Vorige week hebben we al gemeld dat je last kunt krijgen van zwangerschapskwaaltjes. Deze week zullen we hier wat verder op in gaan. Ook lees je hieronder tips en adviezen wat je er tegen kunt doen.

 • (ochtend) misselijkheid
  Dit is een veel voorkomende klacht. Wat kun je er tegen doen?

  • Gember is een middel dat de misselijkheid kan verlichten. Je kunt het gebruiken in een maaltijd, of thee van maken, of knabbelen op een stukje gemberwortel.
  • Neem kleine maaltijden, eet dus niet te veel in één keer
  • Bij ochtend misselijkheid is het beter om in de ochtend licht te ontbijten. Yoghurt of een crackertje is heel prima.
 • Pijnlijke borsten
  • Bij pijnlijke en/of gespannen borsten kun je het beste zorgen voor een goede doorbloeding. Dit doen door met koud en warm water compressen afwisselend tegen de borsten te houden.
  • Een alternatieve methode is enkele keren per week een massage met een verzorgende olie of crème. Dit zorgt voor een soepele huid en ook een goede doorbloeding.
 • Vaak moeten plassen
  • Door de veranderingen in de hormoonhuishouding moet je vaker plassen. Hiervan zul je later, in het laatste trimester ook last krijgen, want dan drukt de baarmoeder tegen de blaas. Moet je vaak plassen? Dan hoeft dit niet altijd door zwangerschap te komen, vaak moeten plassen kan ook komen door een blaasontsteking.

Goede hygiëne
Zorg voor een goede hygiëne tijdens je zwangerschap. Koop een desinfecterende zeep en was je handen er regelmatig mee. Tijdens je zwangerschap kunnen sommige ziektes en bacteriën erg gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby.

Gezonde voeding
Er wordt wel eens gezegd ‘als je zwanger bent moet je voor 2 eten’. Dit is niet waar, maar je moet wel goed en voldoende eten. Eet vooral ook gevarieerd.
Kijk hier eens voor goede voedingstips. Eet vooral ook genoeg, je hoeft dus niet voor 2 personen te eten maar zorg wel dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Ben niet bang om een extra kilo aan te komen, want je zult nog wel veel meer kilootjes erbij krijgen de komende tijd! Als je (door teveel op je gewicht te letten) te weinig gaat eten en daardoor te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor je kindje. Een miskraam is hierbij niet uitgesloten.

Andere smaak en verlangens
Door je zwangerschap kan je smaak behoorlijk beïnvloed zijn.
7-weken-zwanger-buikjeWat je voorheen lekker vond zou je nu niet meer willen eten. Ook krijgen is dit het moment dat sommige zwangere vrouwen trek krijgen in de welbekende augurken en zure bommen. Andere zwangere vrouwen krijgen trek in zoute drop, haringen of zelfs ijs met slagroom, snoep of sterk gekruid voedsel. Ongeveer 85% van de zwangere vrouwen ervaren deze verlangens, het zij in sterke of lichtere mate. Sommige zwangere vrouwen krijgen zelfs midden in de nacht opeens trek! Herkenbaar?
De oorzaak hiervan is nog niet helemaal bekend. De voortdurend veranderende hormoonhuishouding kan een aanleiding zijn, maar ook het feit dat je lichaam meer voedingsstoffen nodig heeft om je baby te laten groeien is erg aannemelijk.

Calcium en ijzer
Je lichaam heeft tijdens de zwangerschap een hogere behoefte aan calcium en ijzer dan voor je zwangerschap. Te taak van calcium (kalk) is om de bloeddruk onder controle te houden. Tevens zorgt calcium voor stevige botten en stevigheid aan je gebit, en energievoorziening van je lichaamscellen. Je hebt ongeveer 1200mg aan calcium nodig. Deze kun je binnenkrijgen via het eten van zuivelproducten maar ook bepaalde vissoorten, kaas of tofu. Ijzer is ook een belangrijk mineraal voor ons lichaam. Zeker tijdens de zwangerschap, en bij een tweeling is dit nog belangrijker. Klik hier om alles te lezen over ijzertekort tijdens de zwangerschap.

de_blije_doos
Heb jij je GRATIS zwanger-boxen, zwanger-agenda
en vele andere proefpakketjes al aangevraagd?
Klik hier om aan te vragen!
gratis_zwangerschapsbox

 

<< 6 weken zwanger 8 weken zwanger >>