34 weken zwanger harde buiken

34 weken zwanger harde buiken34 weken zwanger harde buiken – Het einde van de zwangerschap is bijna in zicht, en naarmate je baby groeit krijg je te maken met steeds meer ongemakken. Een veelvoorkomend kwaaltje van het derde trimester is harde buiken, ook wel Braxton-Hicks genoemd. Ze bereiden je baarmoeder voor op het echte werk, en hoewel ze niet schadelijk zijn, is het belangrijk om jezelf in de gaten te houden.

Wat is een harde buik?

De baarmoeder is een grote spier die met 34 weken vanaf je schaambot tot onder je longen reikt. Tijdens de bevalling trekt de baarmoeder in een golvende beweging samen om de baby het geboortekanaal in te duwen. Met 34 weken kunnen harde buiken je baarmoeder alvast voorbereiden op de bevalling, of je baby helpen indalen.

Auw!

Harde buiken kunnen flink pijnlijk zijn. Vooral na mentale of fysieke inspanning kan je buik je een seintje geven dat je het iets rustiger aan moet doen. Volg vooral je lichaam en ga ontspannen op de bank zitten met een kruik en een glas water. Blijf op je ademhaling letten (diep inademen via je neus, zachtjes uitademen via je mond).

Wanneer trek je aan de bel?

Hoewel harde buiken bij deze termijn absoluut geen kwaad kunnen, duiden ze soms op een groter probleem. Wanneer je veel last hebt van harde buiken, laat dan even je urine testen op een blaasontsteking. Blaasontstekingen zijn in de zwangerschap heel moeilijk te herkennen, maar harde buiken zijn een van de symptomen ervan. Als je merkt dat de harde buiken regelmatig komen, is het verstandig om de verloskundige of gynaecoloog te bellen. Zij kunnen dan beslissen of je harde buiken iets betekenen, of dat jij rustiger aan moet doen.

Bijna iedere zwangere heeft tijdens het laatste trimester wel een paar keer een harde buik gehad. Drink en eet voldoende, en las tijdig een pauze in. Zwangerschap is topsport, en zeker op deze termijn!