20 weken zwanger harde buiken

20 weken zwanger harde buiken – Harde buiken komt bij veel zwangere vrouwen voor. Meestal krijgen vrouwen er last van vanaf de twintigste week van de zwangerschap, maar het is ook mogelijk dat het al eerder gebeurt. Maar wat is het dan eigenlijk precies? Hoe ontstaat het en wat is de beste manier om er mee om te gaan? Op deze en andere vragen heb je een antwoord na het lezen van dit artikel.

Harde buiken
Bij harde buiken, voelt de baarmoeder plotseling hard aan waarna deze weer ontspant. Hierdoor voelt het als een soort golfbeweging, waarbij de baarmoeder samentrekt. Meestal doet het geen pijn en komt het onregelmatig voor bij zwangere vrouwen vanaf twintig weken.

Oorzaken20 weken zwanger harde buiken
Er zijn verschillende oorzaken te benoemen van harde buiken. Allereerst kan het simpelweg komen doordat de baby beweegt, of doordat zowel de baarmoeder als de baby snel groeien. Ook blaasproblemen kunnen de oorzaak zijn van harde buiken. Verder zijn er ook nog enkele externe oorzaken zoals het te snel opstaan, stress, te weinig rust nemen en seks tijdens de zwangerschap. Natuurlijk moet je tijdens de zwangerschap rustig aan doen, maar harde buiken betekent niet dat je iets helemaal fout doet. Het is eigenlijk een signaal van het lichaam: doe even wat rustiger aan!

Wat kun je eraan doen?
Het sleutelwoord bij harde buiken is rust. Neem simpelweg meer rust, schroef werkzaamheden en activiteiten terug en laat anderen meer voor je doen. Andere maatregelen die kunnen helpen zijn een warme douche of een warm bad of in bed gaan liggen met een warme kruik tegen je buik aan. Wanneer je last blijft houden of wanneer de harde buiken steeds vaker terugkomen en je twijfelt, is het altijd verstandig om contact op te nemen met de verloskundige of gynaecoloog. Wanneer harde buiken samengaan met bloedverlies of vochtverlies is het aan te raden om direct contact op te nemen met een arts.