20 weken zwanger gewicht

Wat is jouw gewicht in week 20?

In week 20 is je lichaam (incl. baby) 4 kilo aangekomen.
Het gewicht van je baby is in week 20 ongeveer 300 gram.
Let op, dit zijn gemiddelden, jouw eigen toename kan afwijken.

Onderstaande tabel geeft een mooi overzicht van het gewicht van jouw en baby per week:

20 weken zwanger gewicht

20 weken zwanger gewicht

20 Weken zwanger gewicht – een zwangerschap is natuurlijk een prachtige gebeurtenis, maar er zit voor veel vrouwen ook een nadeel aan; je komt namelijk flink bij als je zwanger bent. Toch is vaak het meeste of al het gewicht van de baby en niet van jezelf. Dit houdt in dat je vaak ook weer al het gewicht kwijt bent na de bevalling. Maar hoeveel kom je eigenlijk bij als je 20 weken zwanger bent en wat is teveel of juist te weinig?

Je baby is al flink gegroeid en is bijna helemaal af met 20 weken. Het is dus normaal dat je al een aantal kilootjes bent bijgekomen. Gemiddeld ligt de gewichtstoename van vrouwen met een zwangerschap van 20 weken op 4,3 kilo. Dit is niet alleen het gewicht van de baby, maar ook van de placenta die flink meegegroeid is. Natuurlijk komt niet elke vrouw evenveel bij. Sommige vrouwen kunnen wel al 9 kg zijn bijgekomen, terwijl anderen maar een kilo meer hebben in gewicht. Hier zijn verschillende factoren van op invloed. Als je bijvoorbeeld veel meer honger ervaart tijdens deze weken, is het natuurlijk dat je ook wat meer bijkomt. De baby groeit natuurlijk, maar door de hormoonschommelingen kunnen vrouwen ook ongewenst vet bijkomen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je voedingsinname in de gaten te houden. Eet daarom gezond en gevarieerd en eet vooral tot je genoeg hebt, maar niet te vol zit.

Ook kan het wel eens voorkomen dat en vrouw helemaal niets is bijgekomen, dit betekend dan waarschijnlijk dat je zelf gewicht hebt verloren, maar dat de baby de balans in gewicht herstelt. Dit hoef eigenlijk niet slecht te zijn, toch is het niet de bedoeling teveel vet te verliezen tijdens de zwangerschap omdat de gifstoffen uit de vetcellen dan vrijkomen en de baby kunnen bereiken. Dit is uiteraard ongewenst. Kom je niet genoeg bij of ben je juist teveel aangekomen, bespreek dan met je arts hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Heb jij je gratis zwanger pakketjes (en nog veel meer extra’s) al opgehaald?
Klik hier voor meer informatie!