18 weken zwanger

Welkom op de pagina van 18 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto’s, adviezen en handige tips voor week 18

 

18 weken zwanger buik

18 weken zwanger baby

Gewicht van je baby: ongeveer 200 gram

Lengte: 20 cm

Over je baby bij 18 weken zwanger

18 weken zwanger – Aan het eind van deze week zijn de geslachtsdelen goed zichtbaar en kan bepaald worden of het een jongetje of meisje gaat worden. Dit kun je te weten komen tijdens de 20 weken echo. Als je wilt kun je tijdens deze echo bekend laten maken welk geslacht je kindje gaat krijgen.

18wekenzwanger2[1]De huid van je baby is nog erg dun  en daardoor zijn de bloedvaten erg goed zichtbaar, maar dat zie je natuurlijk niet omdat je baby nog een tijdje veilig in je buikje blijft. Na deze week zullen de hersentjes zich ook flink verder doorgroeien en ontwikkelen. De zintuigen worden beter ontwikkeld waardoor je baby binnenkort beter kan horen, proeven en voelen. Ook het zich zal  over een paar weken een rol gaan spelen als je baby de ogen open doet.
Het zenuwstelsel van je baby is bij 18 weken zwanger ook volop in ontwikkeling, de zenuwen worden rond deze week bedekt met myeline, door deze stof worden signalen in het zenuwstelsel sneller doorgegeven.

Je baby is ook al volop aan het bewegen. Met een klein beetje geluk kun je zelfs al een schopje gevoeld hebben. Maar als dat niet zo is, dan gaat dit zeker nog komen.

Zenuwcellen
De deling van de zenuwcellen wordt deze week ook afgerond. Rondom de hersenen en de ruggenmerg worden kleine bloedvaatjes aangemaakt. Hierdoor wordt vocht aangemaakt. Wanneer dit vocht geen goede doorstroming kan vinden is er een kans dat je baby een waterhoofd krijgt. Een waterhoofd kan tegenwoordig bij sommige gevallen al verholpen worden in de baarmoeder.

Groei ontwikkeling
De groei van je baby gaat in deze periode erg snel. Het skelet van je baby ontwikkelt zich snel en er wordt steeds meer bot aangemaakt. Gedeeltes die voldoende kalk bevatten zijn goed zichtbaar op een röntgenfoto. De armen van je kindje zijn nu lang genoeg om elkaar aan te raken en zelfs te grijpen. Ook kan je kindje nu al een vuist maken. Deze bewegingen worden nog niet gestuurd door de hersenen, dit gebeurd pas in een later stadium.

Longen
Je baby oefent rond deze tijd elke dag met ademhalen. De borstkas gaat hierbij zichtbaar op en neer.

Gehoor
In de 5e maand van je zwangerschapsperiode gaat je kindje geluid waarnemen. De functionering van het slakkenhuis in het binnenoor begint nu en is gereed om geluid waar te nemen.

Het hartje
Rond de 18e week pompt je baby wel 30 liter bloed door het lichaam! Het hartje van je baby klopt zeer snel. Hierdoor gaat je eigen hart ook sneller kloppen.
In het onderstaande filmpje hoor je hoe snel het hartje van je baby klopt. Het lijkt wel een stoomtrein!

 Over jouw bij 18 weken zwanger

Heb je wel eens last gehad van duizeligheid of sterretjes voor je ogen? Dat kan met je bloeddruk te maken hebben. Het komt vaak voor dat deze laag is bij 18 weken zwanger en de weken ervoor en erna. Het kan geen kwaad maar zorg er vervolgens wel voor dat je rustig opstaat vanuit een zittende of liggende positie. Ook een gezonde voeding kan deze klachten al verlichten.
Op de rug slapen kan ook een oorzaak zijn van een te lage bloeddruk. Het gewicht van je baarmoeder rust dan op een belangrijk bloedvat waardoor de bloeddruk nadelig beïnvloed wordt. Je kunt daarom ook beter op je zij slapen. Je zult zelf merken dat dit ook een prettige slaaphouding is. Op je buik slapen is al bijna niet 18 weken zwangermeer mogelijk met de buik die je tijdens je 18e zwangerschapsweek hebt.

Zoals hierboven vermeld staat, kun je over 2 weken tijdens de 20 weken echo je geslacht te weten komen. Overleg dit eerst met je partner zodat jullie beide op een lijn zitten met deze beslissing.
Het niet willen weten van je partner kan zijn omdat je het voor jullie zelf spannend wilt houden. Maar als je het geslacht wel weet kan dit praktische voordelen hebben. Denk hierbij aan de inrichting van je babykamer. Ook hoef je dan nog maar één babynaam te kiezen in plaats van 2 (meisje of jongen).

Heb je er al over nagedacht waar je gaat bevallen? Als je in Nederland woont dan heb je het voorrecht om te kiezen waar je wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis. Ongeveer 75 procent kiest voor bevallen in het ziekenhuis omdat dit een veilig gevoel geeft dat wanneer er complicaties zijn je dan op de goede plaats bent. Maar de overige 25 procent kies dus voor thuis bevallen. Dit heeft dan weer als voordeel dat je kunt bevallen in je persoonlijke vertrouwde omgeving. Op de pagina van 30 weken zwanger worden alle voor- en nadelen van thuis of in het ziekenhuis bevallen uitvoerig beschreven.

Slapen
Op je buik slapen is nu echt onmogelijk, daar is je buik nu echt te groot voor.
Over slapen gesproken: tijdens de zwangerschapsperiode slaap je sowieso al onrustiger. Dit heeft o.a. te maken met de hormoonhuishouding in je lichaam die volop in beweging is. Een andere reden is het vinden van een comfortabele slaaphouding waarin je prettig kunt slapen. Probeer op je zij te slapen. Dit is het beste voor een goede bloedtoevoer. Vorige week hebben we dit onderwerp ook besproken, hier kun je tips lezen over beter slapen tijdens je zwangerschap.

Rugpijn
Rond deze tijd hebben veel zwangere vrouwen last van rugpijn. De oorzaak hiervan is dat het zwaartepunt van je lichaam zich naar voren verplaatst. Hierdoor worden je gewrichten op een andere manier belast. Probeer steeds een rechte houding aan te nemen en geen zware dingen te tillen.

Harde buik
Door de snelle groei van je baby rekt de baarmoeder op en wordt de huid op en rondom de buik dunner. Als je erg moe bent kan je buik hard worden. Dit komt omdat je baarmoeder een spier is en die kan wel eens te zwaar belast worden. Als dit gebeurd kan die spier reageren door hard te worden. Vandaar die harde buik.
Als je vaker last hebt van een harde buik doe je er goed aan om het wat rustiger aan te doen.

Er goed en gezond uitzien
Het kan zomaar eens gebeuren dat mensen opmerken dat je er goed en gezond uitziet. De huid ziet er gezond uit en je haar wordt dikker omdat er minder haar uitvalt. Dit heeft ook te maken met de zwangerschapshormonen.

de_blije_doos
Heb jij je GRATIS zwanger-boxen, zwanger-agenda
en vele andere proefpakketjes al aangevraagd?
Klik hier om aan te vragen!
gratis_zwangerschapsbox

 

<< 17 weken zwanger 19 weken zwanger >>