17 weken zwanger

Welkom op de pagina van 17 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto’s, adviezen en handige tips voor week 17

 17 weken zwanger baby 17 weken zwanger buik

 

Gewicht van je baby: ongeveer 150 gram

Lengte: 18 cm

Over je baby bij 17 weken zwanger

17 weken zwanger – Je baby is rond deze periode in staan om licht van donker te onderscheiden, ondanks dat de ogen nog gesloten zijn. De oogleden zijn nog erg dun dus hierdoor is dit mogelijk. De hersentjes hebben al de capaciteit om deze lichtverschillen te waarnemen en te verwerken. Bij 17 weken zwanger zal het huidje van je baby langzaam bedekt worden met een laagje vernix. Dit is een huidsmeer die het huidje van je baby beschermt tegen de effecten van het langdurig verblijf in het vruchtwater. Tegen het einde van de zwangerschap komt het vernix los van je baby en zal te herkennen zijn aan kleine witte vlokjes in het vruchtwater. In het geval dat je kindje te vroeg geboren wordt zal het laagje vernix nog op het huidje van je baby zitten.

Naast het feit dat je baby licht van donker kan onderscheiden, kan je baby ook al allerlei geluiden horen van jouw lichaam en jouw omgeving. Denk hier bijvoorbeeld aan het ruisen van je bloed, het gerommel van je darmen, harde muziek, een deur die hard dichtslaat, enzovoort. Je baby maakt dus nu al het een en ander mee van de buitenwereld!

Het is leuk om af en toe je buikje te strelen en met je baby te praten of liedjes voor je baby te zingen. Op deze manier went je baby ook al aan je stem. Je begint nu al met het bouwen van een band tussen jouw en je baby.

Over jou bij 17 weken zwanger

Bij 17 weken zwanger kun je beter niet meer op je rug slapen. De reden hiervan is dat je bloedvaten in verdrukking komen door het gewicht van de baarmoeder. Dit heeft een nadelig effect op je bloeddruk, maar belangrijker nog, het kan ook de bloedtoevoer naar je baby hinderen. Je bloed zorgt er namelijk voor dat je baby voldoende voedingsstoffen krijgt hetgeen je baby helpt om zich te ontwikkelen. Je kunt wel op je zij gaan liggen, sterker nog dit is een aanbevolen lig positie voor zwangere vrouwen.

Je zwangerschapshormonen zorgen er voor dat de banden die ervoor zorgen dat je gewrichten op hun plaats blijven lekker soepel worden. Het doel hiervan is dat hierdoor je baby later makkelijker geboren kan worden. De doorgang wordt hierdoor makkelijker. Maar het nadeel is wel dat je je eerder kunt verzwikken doordat je enkels minder stabiel zijn geworden.

Heb je last van verstoppingen (constipatie)? Dit komt door het progesteron hormoon en vertraagt de werking van je darmen. Het resultaat is dat je ontlasting droger is en daardoor moeilijker door je darmen beweegt. Wat kun je doen?

 • Ontbijt elke dag goed zodat je darmen op gang komen
 • Drink voldoende en regelmatig. Water, thee, sapjes zijn aanbevolen. Probeer koffie tijdens je zwangerschap te vermijden.
 • Eet zoveel mogelijk vezelrijke producten, een aantal voorbeelden daarvan zijn:
  • aardappelen
  • volkoren brood
  • volkorenbiscuit
  • volkoren pasta
  • zilvervliesrijst
  • muesli repen
  • peulvruchten (dit zijn: linzen, erwten of bonen)
  • (rauwe) groenten
  • volkoren pasta
  • fruit

 

de_blije_doos
Heb jij je GRATIS zwanger-boxen, zwanger-agenda
en vele andere proefpakketjes al aangevraagd?
Klik hier om aan te vragen!
gratis_zwangerschapsbox

 

<< 16 weken zwanger 18 weken zwanger >>