16 weken zwanger

Welkom op de pagina van 16 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto’s, adviezen en handige tips voor week 16

  16 weken zwanger buik 16 weken zwanger baby

Gewicht van je baby: ongeveer 120 gram
Lengte: 15 cm

Over je baby bij 16 weken zwanger

Bij 16 weken zwanger is je baby zo ver doorgegroeid dat deze niet meer in zijn geheel te zien is tijdens de echo. Bij de steeds dichterbij komende 20 weken echo zullen enkel delen van je baby op het scherm zichtbaar zijn.

De teentjes en vingertjes ontwikkelen zich ook nog steeds hard door. Over enkele weken zullen de nageltjes ook gevormd worden.

Rond deze week zal de ontwikkeling van donshaar beginnen, en wel bij de bovenlip en de wenkbrauwen. De functie van dit donshaar is om de baby lekker warm te houden. Verder zal de handdruk van je kindje zich ontwikkelen. De plooien zullen zich tot week 18 blijven vormen.

In de komende weken zal je baby flink gaan groeien. Ook het gewicht van je baby zal flink gaan toenemen, het gewicht van je baby zal zich in de komende weken gaan verdubbelen!

Lanugo
Bij 16 weken zwanger begint de ontwikkeling van donshaar (lanugo).  Je kunt dit donshaar zien als een soort vachtje dat je baby op temperatuur houdt. Later 16 weken zwangerverdwijnt dit donshaar weer (zo rond de geboorte) want dan neemt het lichaamsvet de taak over. De ontwikkeling van lanugo begint bij de bovenlip en wenkbrauwen. Na een week of 6 is je ongeboren baby helemaal bedekt met deze beschermlaag. Rond de bevalling zal het lanugo worden vervangen door het zogenaamde ‘vellushaar’ die dan tijdens de pubertijd weer wordt vervangen door normale dikke en goed zichtbare haar dat volwassenen hebben (ook wel terminaal haar genoemd).

Gehoor en gezicht
Het middenoor van je baby is nu goed genoeg doorontwikkeld dat je baby geluiden van buiten de baarmoeder kan waarnemen. Je kindje kan je stem nu ook al horen en zal hier snel aan gewend raken. Bij 16 weken zwanger worden de gezichtsspieren ontwikkeld en kan je baby gezichtsuitdrukkingen vertonen.

Spelen
Uit echo’s is gebleken dat je baby zelfs op deze jonge leeftijd al speelgedrag kan vertonen. En het eerste speeltje is dan de navelstreng, hier kan hij of zij lekker aan trekken of knijpen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat er iets fout gaat want de navelstreng is erg beweegbaar en sterk. Je kindje kan deze niet kapot maken. Wellicht kan je baby wel even te lang knijpen waardoor de zuurstof toevoeg even iets minder wordt, maar dan laat je baby wel  instinctief op tijd de ‘lifeline’ los.

Licht van donker onderscheiden
Ondanks dat de ogen van je baby nog gesloten zijn kan hij/zij toch al licht van donker onderscheiden. Je kindje kan door de oogleden het verschil tussen dag en nacht waarnemen.

Over jou bij 16 weken zwanger

Zwangerschapscursus
Het wordt tijd om je te oriënteren op een zwangerschapscursus. Er zijn verschillende zwangerschapscursussen waaruit je kunt kiezen:

  • Zwangerschapsyoga
  • Zwangerschapsgym
  • Zwangerschapszwemmen/fietsen/wandelen
  • Haptonomie
  • Psycho profylaxe
  • Samen bevallen
  • Lamazemethode

Tijdens een zwangerschapscursus kom je vaak andere aanstaande moeders tegen waarmee je ervaringen kunt uitwisselen over bijvoorbeeld zwangerschapskwaaltjes.
Tussendoortjes
Bij 16 weken zwanger en de weken daarna doe je er goed aan om naast de reguliere maaltijden per dag zo’n 3 tot 4 (voedzame) tussendoortjes te nuttigen. Denk hierbij dan niet aan snoep, gebak of snacks want dit is ongezond voor je. Neem liever vers fruit, een mueslibol, soep of een boterham. Blijf daarnaast ook nog voldoende drinken. Naast (mineraalwater) kun je ook een glas (verse) sinaasappelsap, groentesap of een lekkere smoothie. Klik hier voor informatie over groene smoothies. Hierdoor krijg je naast calorieën ook nog eens belangrijke voedingsstoffen binnen.

Verstopte neus
Je zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat slijmvliezen in je lichaam opzwellen. In je neus gebeurd hetzelfde waardoor je last kunt krijgen van een verstopte neus. De klachten van een verstopte neus kun je neusspray met een zoutwateroplossing. Gebruik geen andere neussprays, want je mag niet zomaar elke neusspray gebruiken tijdens de zwangerschap.

Blaasontsteking
16wekenzwanger-4[1]Wanneer je zwanger bent is de kans groter dat je een blaasontsteking oploopt. Doordat je baarmoeder groeit wordt je blaas opzij gedrukt hetgeen resulteert dat je vaker moet plassen. Tijdens je zwangerschap zijn er meer voedingsstoffen aanwezig in je urine, dit is een extra bron voor het ontstaan van een blaasontsteking. Door de druk van je baby werken je spieren niet meer zo goed en als gevolg loopt de urine niet zo snel naar de blaas. Wanneer je een branderig gevoel krijgt tijdens het plassen wordt het tijd om eens contact op te nemen met je huisarts. Vergeet deze niet te melden dat je zwanger bent! Probeer veel te drinken. Naast water kun je ook cranberrysap drinken. Hiermee kun je een blaasontsteking voorkomen. Wil je meer weten over een blaasontsteking? Lees hier meer over Blaasontsteking

Last van de onderrug
Nu je buik begint te groeien krijgt je onderrug het steeds zwaarder door de druk op de onderrug die ontstaat. Krijg je teveel last van je onderrug, doe het dan wat rustiger aan. Een lekker warm bad of douche kan ook helpen. Beter nog is een zwangerschapsmassage.

Baarmoeder voelen bij 16 weken zwanger
Vanaf week 16 kun je je baarmoeder voelen. Je doet dit door op je rug te gaan liggen en je knieën op te trekken en de benen een beetje uit elkaar houden. Vervolgens leg je de handen bij je schaambeen en beweeg je handen langzaam omhoog. Hierdoor voel je een bobbel onder je huid. Dit is je baarmoeder. Veel vrouwen ervaren dit eerste contact met de baarmoeder als een prettige ervaring. Het is alsof je dan dichter bij je baby kan komen.

de_blije_doos
Heb jij je GRATIS zwanger-boxen, zwanger-agenda
en vele andere proefpakketjes al aangevraagd?
Klik hier om aan te vragen!
gratis_zwangerschapsbox

 

<< 15 weken zwanger 17 weken zwanger >>