15 weken zwanger

Welkom op de pagina van 15 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto’s, adviezen en handige tips voor week 15

  15 weken zwanger buik 15 weken zwanger baby

Gewicht van je baby: ongeveer 90 gram
Lengte: 11 cm

Over je baby bij 15 weken zwanger

Je baby begint steeds meer op een mensje te lijken.  Doordat de huid van je baby nog erg dun is (er heeft zich nog geen onderhuids vet ontwikkeld) kun je de aderen onder de huid zien lopen.

Doordat het zenuwstelsel zich flink door ontwikkeld kan je baby steeds meer bewegingen maken. Ook krijgt je baby rond 15 weken zwanger steeds meer reflexen. Zo kan je baby al op het duimpje zuigen hij of zij de knieën en ellebogen ook al buigen. Maar het is nog allemaal heel erg klein. De handjes van je baby zijn niet groter dan een erwt.
Rond deze tijd gaat je baby meer kalk opnemen en daardoor wordt het van je baby skelet steviger. Door het slikken van vruchtwater wordt ook de ademhaling en de zuigreflex getraind.

Je baby is al bezig met het doorslikken van het vruchtwater. Dit is goed voor de ontwikkeling van het spijsverteringskaneel. Het kan wel zijn dat je baby hierdoor hikjes krijgt.

Over jou bij 15 weken zwanger

Nu je 15 weken zwanger bent is je buikje redelijk zichtbaar. Het verbergen van je buik kan bijna niet meer. Maar waarom zou je? Wees trots op je zwangere buikje! Zwanger zijn is zeer bijzonder en daar moet je van genieten. Het trots rond vertellen dat je zwanger bent maakt daar deel van uit! Qua gewicht ben je nog niet veel aangekomen, maar dat gaat snel veranderen.

Je borsten kunnen rond deze tijd gevoeliger zijn dan je gewend bent, en vooral rond de tepelhof. Het kan ook zijn dat je hebt opgemerkt dat je borsten wat donkerder van kleur zijn geworden. Dit heeft te maken met het feit dat je huid meer pigment heeft gekregen. Rond het 2e trimester van je zwangerschap zullen je borsten mogelijk een witachtige vloeistof afscheiden. Dit is colostrum, oftewel voormelk. Dit is een normaal proces en heeft te maken met de voorbereiding van de borstvoeding. Krijg je deze afscheiding niet? Geen zorgen, ook dit kan gebeuren.

Na 15 weken zwanger te zijn is de hoeveelheid bloed in je lichaam toegenomen met ongeveer 1 tot 1.5 liter bloed. Hierdoor gaat je hartslag ook omhoog tot wel 20 slagen per minuut. Dit is nodig om al dit extra bloed door je lichaam te pompen. Bij 15 weken zwanger is pijn in de onderbuik een veel gehoorde klacht. Deze pijn doet zich voor als steken en kunnen erg hinderlijk zijn. Dit komt door de alsmaar groeiende baarmoeder. Worden de steken heviger en vertrouw je het niet? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Blijf  bewegen! We hebben het al eens eerder vermeld (bij 9 weken zwanger): sporten is gezond, ook tijdens je zwangerschap. Blijf dus elke dag bewegen, minimaal een half uur per dag. Neem de fiets of ga lopen als het even kan. Dat telt ook al mee! Door veel te bewegen voel je je beter en brengt de kans op complicaties of vroeggeboorte ook lager.

Nu je buikje aan het groeien is, is het leuk om je buikje te accentueren. Dit kun je doen met een mooie buikband, deze kun je online zelf ontwerpen. Kijk eens op www.buikbanden.com

de_blije_doos
Heb jij je GRATIS zwanger-boxen, zwanger-agenda
en vele andere proefpakketjes al aangevraagd?
Klik hier om aan te vragen!
gratis_zwangerschapsbox

 

<< 14 weken zwanger 16 weken zwanger >>