14 weken zwanger

Welkom op de pagina van 14 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto’s, adviezen en handige tips voor week 14

 

   14 weken zwanger buik 14 weken zwanger baby

Gewicht van je baby: 60 gram
Lengte: 8.5 cm

Over je baby bij 14 weken zwanger

Bij 14 weken zwanger is je baby 8.5 centimeter lang en weegt 60 gram. Dit zijn de gemiddelde waarden voor een baby van 14 weken. Hoe jouw kindje groeit, hangt af van verschillende factoren. Allereerst de erfelijke component: lange ouders krijgen meestal lange kinderen en kleine ouders kleine kinderen. Voeding en leefgewoonten van de moeder spelen ook een rol. Zelf kun je zorgen door niet te roken, geen alcohol te gebruiken en gezond en gevarieerd te eten, dat je kind zo goed mogelijk groeit in je buik.

Op de huid van je baby waren al haarzakjes ontwikkeld, met 14 weken krijgt je baby ook echt haartjes. Op zijn hoofd groeit haar, de wenkbrauwen ontstaan, maar ook op het lichaam groeit een fijn dons, het zogenaamde lanugohaar. Dit is ter bescherming van de nog dunne huid en zal voor de geboorte weer verdwijnen.

Het gezichtje van je baby is nu helemaal af, ook de keel en het gehemelte zijn volledig aangelegd. Je baby oefent volop voor later door af en toe een slokje vruchtwater te nemen (en de hik te krijgen!) en zuigt soms al op zijn duim.

Over jou baby bij 14 weken zwanger

Je zit nu in het tweede trimester; voor veel vrouwen de fijnste periode van de zwangerschap. De zwangerschapskwaaltjes zijn verdwenen en je buik zit nog niet in de weg. Je zult merken dat je nu meer energie hebt en straalt van gezondheid. Door de zwangerschapshormonen wordt je wat zachter en ronder, je haar en nagels groeien harder en je huid is in prima conditie. Beginnende rimpeltjes worden glad getrokken.

In de zwangerschap kun je wat extra pigment aanmaken. Sommige vrouwen merken dat hun moedervlekken donkerder worden, dit kan geen kwaad. Ook wordt je sneller bruin, maar dit gaat vrij ongelijkmatig, dus is het beter op te passen in de zon. Er kan een gepigmenteerde streep ontstaan tussen je navel en schaambeen, de zogenaamde linea nigra. Deze verdwijnt weer een paar weken na de zwangerschap.

Je baarmoeder groeit hard en is nu ongeveer zo groot als een forse sinaasappel. Misschien kun je hem zelfs al voelen als je voorzichtig iets boven je schaambeen naar beneden drukt met je vingers. Bij de controles zal de verloskundige of gynaecoloog ook iedere keer voelen hoe je baarmoeder groeit.

Waar moet je aan denken bij 14 weken zwanger?
Het lijkt misschien erg vroeg, maar het is goed om je nu al te gaan oriënteren op de kraamperiode en contact te zoeken met de kraamzorg instelling in je regio. Vooral in de grote steden kan er een wachttijd zijn.
Als je het grote nieuws nog niet verteld hebt op je werk, is dit het moment. Het kan zijn dat je later in je zwangerschap aanpassingen nodig hebt in je werk- en rusttijden, bijvoorbeeld als je zwaar lichamelijk werk doet. Ook zal je vervangen moeten worden tijdens je verlof. Het is fijn als jij en je werkgever de tijd hebben om dit goed te regelen.
 

de_blije_doos
Heb jij je GRATIS zwanger-boxen, zwanger-agenda
en vele andere proefpakketjes al aangevraagd?
Klik hier om aan te vragen!
gratis_zwangerschapsbox

 

<< 13 weken zwanger 15 weken zwanger >>